Monitorizarea biodiversității reprezintă un serviciu pe care îl realizăm alături de colaboratorii Eco Geodrum.

Acesta este unul important, pentru determinarea anumitor indicatori, necesari în diferitele documente ale clienților în cauză.

Ce reprezintă „biodiversitatea”?

Biodiversitatea se referă la varietatea ecosistemelor, a speciilor și genelor. În ultimul timp, atât la nivelul țării, cât și la nivelul Europei, conservarea biodiversității este un aspect din ce în ce mai important.

Pentru a deține statisticile și nivelul de evoluție al biodiversității din numeroase zone, s-a stabilit elaborarea indicatorilor ce ajuta la formarea acestor tipuri de informații. Prin crearea unor indicatori, s-a constituit și o parte fundamentală a compunerii politicilor, deoarece aceștia oferă un mecanism de feedback important pentru a descoperi dacă politicile și acțiunile Uniunii Europene se desfășoară și oferă efectele căutate.

Statistici oficiale dovedesc faptul că, la nivelul UE, biodiversitatea este într-o etapă îngrijorătoare.

Un aspect important, pentru acest punct, este constituit de importanța biodiversității în dezvoltarea durabilă, fiind o parte integrată, deoarece oferă bunuri și servicii necesare traiului, precum hrană, redistribuirea apei.

La ce ajută indicatorii biodiversității?

Aceștia au apărut ca o alternativă a măsurării tuturor aspectelor biodiversității. Așadar, ajută la sintetizarea seturilor de date științifice complexe, într-un mod simplu și clar. Fiecare indicator, în parte, poate oferi date despre modul în care funcționează lucrurile analizate. De asemenea, indicatorii constituie o parte fundamentală a elaborării politicilor.

Prin analizarea lor, statisticile rezultate pot oferi un plan complet, format din date exacte, din ani diferiți, lucru ce poate ajuta la formare diferitelor strategii pentru monitorizări viitoare, sau pentru strategii referitoare la conservarea biodiversității.

Oamenii de știință sunt interesați de câtă biodiversitate există la scară globală, având în vedere că mai este atât de multă de descoperit. Ei studiază, de asemenea, câte specii există în ecosisteme individuale, cum ar fi o pădure, pășuni, tundra sau lac. O singură pășune poate conține o gamă diversificată de specii, de la gândaci la șerpi, păsări și așa mai departe. Ecosistemele care găzduiesc cea mai mare biodiversitate tind să aibă condiții de mediu ideale pentru creșterea plantelor, cum ar fi climatul cald și umed al anumitor regiuni. Ecosistemele pot conține și specii prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber. Privind mostre de sol sau apă printr-un microscop dezvăluie o întreagă lume de bacterii și alte organisme minuscule.

Cum se realizează monitorizarea biodiversității?

Prin realizarea acesteia, se dorește descoperirea indicatorilor importanți, dar și protejarea zonelor studiate. Astfel, pentru a pune în practică serviciul de monitorizare, este necesară implementarea unor programe de monitorizare a biodiversității în cadrul zonelor analizate.

Datorită acestui studiu amănunțit, companiile ce au ca activitate principală protecția mediului, pot primi date semnificative ce vor contribui la formarea viitoarelor strategii și măsuri pentru protejarea mediului înconjurător.

Desfășurarea exactă a serviciului înseamnă formarea unor echipe cărora li se oferă o anumită arie de studiat. Indicatorii analizați pot fi:

  • Zone împădurite;
  • Pajiști;
  • Pășuni;
  • Animalele din zona respectivă;
  • Plante;
  • Păsări;
  • Microorganisme.

Cu ajutorul tuturor acestor indicatori, fiecare echipă se concentrează pe adunarea cât mai multor informații ce pot contribui la scrierea unor rapoarte exacte, cu date reale.

Despre noi

Suntem o companie privată fondată în anul 2016, iar de la înfiinţare, ne-am remarcat prin profesionalism, calitate şi performanţă în serviciile pe care le prestăm, şi anume: proiectare, investigaţii de teren şi elaborare de documentaţii şi studii în domeniile geotehnică, protecția mediului şi decontaminare pentru lucrări mari de infrastructură şi de explorare/exploatare de resurse naturale. Dacă ești în căutarea unui partener de încredere pentru elaborarea documentației necesare proiectelor tale, contactează-ne!