Investigațiile geoelectrice reprezintă un serviciu oferit de Eco Geodrum. În rândurile ce urmează, puteți descoperi detalii importante, referitoare la acesta.

Geoelectrica

O metodă clasică a geofizicii de explorare, geoeletrica se conturează prin investigarea apelor subterane și prin studiile pedo-științifice.

De asemenea, ea joacă un rol important în descoperirea cavităților și faliilor, fiind aplicată în măsurători de foraj, dar și pentru studii arheologice.

Metoda de realizare:

 • În geoelectrică, un curent continuu de putere I este injectat în două puncte A & B , în subsol, iar potențialul electric U, va fi măsurat între alte două puncte: M & N.
 • Din valorile I & U și un factor calculat, Km de la distanțele dintre electrozii A, B, M, N, se calculează rezistivitatea electrcică aparentă rho, invesrul conductivității electrice.

Atunci când măsurătorile se desfășoară, dinstanțele dintre electrozii de curent, se vor mări sistematic, iar rezistivitatea electrică aparenta va fi determinată în funcție de distanțele electrozilor A & B. Astfel, rezultatul măsurătorilor este reprezentat de rezistivitatea electricî aparentă, în funcție de distanța dintre electrozi.

În realizarea practică a investigațiilor geoelectrice, compania noastră folosește un instrument destinat acestei activități: ABEM Terrameter Ls2.

Astfel, sunt utilizate rețele de electrozi, fie liniare, fie 3D, sau electrozi din oțel ce sunt bătuți în pământ de-a lungul unui profil sau unei zone definite, ce pot fi utilizați atât ca electrozi de măsurare a curentului, cât și a tensiunii. De cele mai multe ori, se măsoară diverse configurații de electrozi fără a schimba poziția acestora, deoarece se realizează analize ce determină modificările rezistivității cu adâncimea.

Pentru ce se realizează investigațiile geoelectrice?

În general, investigațiile de acest gen se desfășoară cu scopul obținerii unor prospecții pentru minerale utile, hidrogeologie, explorări geologice ș.a.m.d.

În cazul determinării condițiilor geologice și hidrogeologice, se pot aduna informații necesare, prin intermediul acestor investigații. Dacă vorbim despre incidente naturale de tipul fracturilor, faliilor, trebuie să luăm în calcul desfășurarea serviciului amintit, deoarece pot surveni probleme semnificative dacă nu sunt determinate evenimentele de mai sus.

Bineînțeles că există posibilitatea ca proprietățile geoelectrice ale zonei investigate să varieze, în funcție de factori precum:

 • Tipul solului;
 • Prezența fluidelor;
 • Nivelul de saturație al fluidelor;
 • Prezența obiectelor îngropate.

Ce avantaje pot aduce investigațiile geoeletrice?

Prin utilizarea serviciul descris, se pot obține diferite rezultate, ce ajută la:

 • Eliminarea lipsei de date;
 • Oferirea unor informații exacte, referitoare la condițiile de teren, între punctele de investigare;
 • Desfășurarea investigațiilor în condiții optime, fără a pune personalul în pericol, datorită tehnologiei folosite;
 • Investigarea solului fără a deteriora stabilitatea sa;
 • Furnizarea rapidă a unei imagini de ansamblu a zonei investigate;
 • Îmbunătățește eficiența lucrărilor de construcții, prin evidențierea pericolelor ce pot apărea, din cauza calității solului;
 • Se pot investiga suprafețe mari de teren, într-un timp relativ scurt.

Cum ajută tehnologia folosită la investigațiile geoelectrice?

Compania noastră utilizează aparatul Abem Terrameter LS2, fiind un sistem flexibil, ce oferă informații exacte.

Acesta poate fi utilizat la:

 • Prospectarea apelor subterane:

Fiind echipamentul cel mai des utilizat pentru determinarea rezistivității electrice. În acest caz, nu se limitează doar la detectarea apei subterane, ci poate face diferența dintre depozitele proaspete, salmastre și saline. De asemenea, reușește să monitorizeze consumul și reîncărcarea unui acvifer, dar și să ofere date estimative, referitoare la întinderea acestuia.

 • Harta geologică:

Putând îndeplini o gamă largă de activități, precum determinarea adâncimii rocilor de bază, realizarea evaluării rezistenței rocii etc.

 • Explorarea mineralelor:

Abem Terrameter LS2 are capacitatea de a înregistra cu rapiditate datele de rezistivitate, astfel că este potrivit pentru prospectarea mineralelor aproape de suprafață.

Despre noi

Suntem o companie privată fondată în anul 2016, iar de la înfiinţare, ne-am remarcat prin profesionalism, calitate şi performanţă în serviciile pe care le prestăm, şi anume: proiectare, investigaţii de teren şi elaborare de documentaţii şi studii în domeniile geotehnică, protecția mediului şi decontaminare pentru lucrări mari de infrastructură şi de explorare/exploatare de resurse naturale. Dacă ești în căutarea unui partener de încredere pentru elaborarea documentației necesare proiectelor tale, contactează-ne!