Gazele cu efect de seră sunt gazele care absorb și emit energie radiantă în gama cu infraroșu termic.

Gazele cu efect de seră

Principalele gaze cu efect de seră, în ordinea cantității din atmosfera planetei sunt:

  • Vaporii de apă – H2O

Aceștia rețin căldura în atmosferă și cresc capacitatea dioxidului de carbon de a colecta căldura. Acționează ca gaz cu efect de seră și intensifică alte gaze cu efect de seră.

Este cel mai abundent gaz cu efect de seră și este considerat unul dintre cele mai periculoase, cu toate că prezintă un efect relative scăzut per unitate de masă.

Pericolul survine din potențialul pe care vaporia de apa îl au pentru formarea unui cerc vicios, în care pe măsură ce clima se încălzește, apa se evaporă în atmosferă, ducând la creșterea temperaturilor și a ratei de evaporare.

Procesul acesta, poate conduce treptat la o încălzire incontrolabilă a climei, care are efecte devastatoare asupra omenirii.

  • Dioxidul de carbon – CO2

Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră care este emis de activitatea umană. Prin urmare, este principala țintă a încercării de reducere a emisiilor. CO2 – ul este un rezultat natural al respirației animale și vegetale, al descompunerii materiei organice prin putrezire și al incendiilor naturales au ale erupțiilor vulcanice.

În fiecare an, sunt emise aproximativ 50 miliarde de tone de CO2. Producerea de energie electrică și industria transporturilor, sunt responsabile fiecare de circa o tremie din totalul emisiilor anuale de dioxid de carbon.

Acest gaz cu efect de seră are cel mai slab efect, dar este cel mai abundent și are una dintre cele mai lungi durate de viață.

gazele-cu-efect-de-sera-eco-geodrum

  • Gazul metan – CH4

Acest gaz reprezintă 11% din emisiile antropice și este un produs natural, apărut prin descopunerea materiei organice, prin digestia animalelor și arderea incompletă a materiei organice.

Cu toate că în atmosferă cantitatea de metan este mai mică decât cea de dioxid de carbon, este mai puternică. Vestea bună este că, durata acestuia de viață în atmosferă este mai mică.

Este estimat că, în prezent, circa 25% din intensitatea efectului de seră peste normal este cauzată de metan.

  • Protoxidul de azot – N2O

Acest gaz reprezintă aproximativ 6% din toate emisiile antropice, iar două treimi din acestea provin din agricultură, unde azotul este utilizat ca îngrășământ.

Alte surse ale acestuia sunt provenite din activitățile industriale, arderile de combustibili fosili sau deșeuri și procesarea apelor reziduale în stațiile de epurare.

  • Gazele fluorurate

Cele mai importante gaze fluorurate din ziua de azi sunt: hidroflurocarburile, perflurocarburile și hexaflorura de sulf.

Acestea sunt utilizate ca alternative la compușii care distrug stratul de ozon. Sunt emise în general de activitățile industriale și comerciale, dar și de unele bunuri de uz casnic.

Sunt întânite în atmosferă în cantități mici, dar au un potențial de efect de seră de până la zece mii de ori mai mare decât dioxidul de carbon. Durata lor de viață este, de asemenea, mult mai mare, supraviețuind în atmosferă între 2500 și 50000 de ani.

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, poate ești interesat și de Coduri deșeuri – Cum le recunoști?