Forajele pentru monitorizarea pânzei freatice se pot realiza din mai multe motive, cel mai important fiind monitorizarea calității acesteia.
Pânza freatică reprezintă cea mai importantă resursă naturală, constituind aproximativ 37% din procentul apei folosite pentru alimentarea cu apă a locuințelor și orașelor.
Pânza freatică
Această „apă subterană” provine din precipitații, acestea infiltrându-se sub pământ. Atunci când solul devine satura, apa se infiltrează, iar apa continuă să pătrundă, până când, la o anumită adâncime, se contopește cu o zonă de stâncă, încetând să mai coboare, acumulându-se până la un anumit nivel.
Există trei tipuri de apă subterană, și anume galeriile de infiltrare, puțurile de infiltrare și izvoarele. Cu ajutorul acesteia, de cele mai multe ori, agricultura prosperă, fiind folosită în mare măsură pentru irigații.
Monitorizarea pânzei freatice se poate realiza prin foraje, ce sunt efectuate de personal calificat.
Foraje pentru monitorizarea pânzei freatice
În cazul forajelor, amintim faptul că existentă mai multe tipuri, însă, pentru monitorizarea pânzei freatice, se realizează cele de adâncime mare, ce ajung de la 60 de metri, până la 300 de metri adâncime.
Pânza freatică poate fi, adesea, afectată de produse chimice folosite în agricultură, de fose sau gunoaie. Atunci când se realizează foraje, este necesară o documentație suplimentară, formată din informații legate de:
- Adâncimea la care se găsește apa subterană;
- Calitatea apei din zona respectivă.
Deoarece poluarea afectează din ce în ce mai mult viața oamenilor, documentarea minuțioasă în privința calității apei subterane este foarte importantă.
Cum se realizează forajele pentru monitorizarea pânzei freatice?
Realizarea de foraje implică anumiți pași și anumite proceduri:
- Se iau în considerare legile din locurile ce urmează să fie forate:
- Se alege cu exactitate spațiul potrivit pentru foraje după ce specialiștii decid care sunt punctele potrivite pentru aflarea rezultatelor necesare;
- Ultimul pas este realizarea forajelor, cu ajutorul utilajelor performante, alături de prelevarea probelor de apă care sunt analizate în laboratoare autorizate.
În final, se iau deciziile pentru construcțiile care vor avea loc, în funcție de rezultatele aflate, pânza freatică putând să fie folosită pentru alimentarea cu apă a unor clădiri/fabrici etc.
Despre noi
Suntem o companie privată fondată în anul 2016, iar de la înfiinţare, ne-am remarcat prin profesionalism, calitate şi performanţă în serviciile pe care le prestăm, şi anume: proiectare, investigaţii de teren şi elaborare de documentaţii şi studii în domeniile geotehnică, protecția mediului şi decontaminare pentru lucrări mari de infrastructură şi de explorare/exploatare de resurse naturale. Dacă ești în căutarea unui partener de încredere pentru elaborarea documentației necesare proiectelor tale, contactează-ne!