În cazul în care nu știai, energia din deșeuri prezintă un potențial semnificativ, deoarece permite reutilizarea ambalajelor într-un mod productiv, iar pentru acest proces, există din belșug resurse.
Anumite țări folosesc centrale termice care se folosesc de combustibil pe bază de deșeuri, însă, la nivel mondial, utilizarea ambalajelor în acest scop este încă în stadii incipiente.
Energia din deșeuri menajere
Deșeurile menajere se pot recicla, se pot recicla, însă acest proces se prezintă a fi destul de complicat, deoarece nu toate tipurile de ambalaje din plastic, metal sau sticlă se pot prelucra prin aceleași proceduri și aceeași tehnologie.
După cum am mai menționat, unele țări au optat pentru obținerea energiei electrice din această sursă. Unul dintre motivele pentru care au ales această variantă, este impactul pe care îl are consumerismul asupra mediului.
Tehnologiile principale prin care se obține energia din deșeuri sunt:
- Combustia – căldura care este produsă datorită arderii deșeurior, este utilizată pentru a pune în mișcare o turbină, generând astfel electricitate.
- Gazificarea – prin acest procedeu, deșeul menajer se îmbină cu abur sau oxigen cu scopul de a produce gaz sintetic, care se poate utiliza pentru a face îngrășământ, combustibil pentru mijloacele de transport sau energie electrică.
- Piroliza – se realizează descompunerea deșeurilor solide la o temperatură înaltă, fără oxigen, care de asemenea, emite mai puține substanțe poluante spre deosebire de combustie.
Pe lângă deșeurile care provin din ambalaje, și gunoiul din surse organice se poate valorifica prin digestia anaerobică. Materialul se introduce într-un recipient în care nu există oxigen, în care urmează să se descompună, transformându-se ulterior în biogaz sau îngrășământ. Această alternativă este foarte important să fie pusă în aplicare, pentru că există o cantitate foarte mare de mâncare irosită la nivel mondial, iar în acest fel se poate încerca combaterea acestei risipe.
Energia din deșeuri – Informații pentru antreprenori
În România, antreprenorii au obligația de a se asigura că îndeplinesc obiectivul anual de valorificare a deșeurilor din ambalaje. În cazul în care acest obiectiv nu este îndeplinit, se vor plăti penalități în valoare de 2 lei pentru fiecare kilogram care este diferență între cifra țintă și cantitatea declarată.
Pentru a îndeplini toate prevederile legale, antreprenorii trebuie să raporteze cantitățile de ambalaj, să le recicleze și valorifice conform unui cuantum minim, și nu în ultimul rând, să țină evidența ambalajelor puse pe piață la nivel național.
Acesta este modul prin care te asiguri că deșeurile rezultate din activitatea ta economică sunt repuse în circulație sub formă de energie.
În țara noastră, reciclarea și producerea de energie din deșeuri sunt încă la început de drum, dar prin procesul de conștientizare la scară largă a posibilității de ecologizare din activitățile economice, se pot obține rezultate considerabile cu timpul, atât cu ajutorul legislației necesare, cât și cu ajutorul unei gestionări bine determinate a ambalajelor.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poate vrei să citești si despre resursele energetice.