Deșeurile radioactive sunt acele materiale ce reprezintă rezultatul unei activități nucleare.

Activitățile vieții pe care o trăim, implică, zilnic, tehnologii care susțin permanent elementele fără de care traiul fiecăruia dintre noi ar fi complicat. Tehnologia nucleară reprezintă un aspect pe care nu îl putem evita.

Existența acesteia poate duce la apariția unui pericol semnificativ asupra mediului înconjurător, însă, majoritatea companiilor ce se ocupă de aceste activități, își dezvoltă în permanență un management al deșeurilor radioactive, prin care, orice pericol să fie eliminat.

Unde se produce un procent ridicat de deșeuri radioactive?

Industria energiei electrice se plasează pe primul loc în producerea deșeurilor radioactive.

Cu toate acestea, experții au confirmat faptul că, după o utilizare de 5 ani a combustibilului nuclear pentru produce energia electrică, acesta este eliminat și depozitat în siguranță.

Înlăturarea deșeurilor radioactive

Din fericire, cunoștințele experților în privința radioactivității și eliminării deșeurilor de acest gen, au construit o bună gestionare a acestora, până în momentul de față.

De asemenea, acest aspect construiește și o bună funcționare a industriei energiei electrice, fapt care contribuie la menținerea siguranței oamenilor.

În general, operatorii facilităților care produc deșeuri radioactive, au ca primă responsabilitate eliminarea în siguranță a acestora. Fiecare operator trebuie să se asigure că întregul ciclu de producție și distribuire al facilităților nu aduce un pericol pentru mediu.

Câte tipuri de deșeuri radioactive există?

În funcție de proveniența lor, deșeurile pot fi de mai multe tipuri, precum:

  • Deșeuri radioactive brute:

Provin din laboratoare în care se lucrează cu substanțe marcate, în toate stările de agregare. Acestea pot fi atât lichide, cât și solide.

  • Deșeuri radioactive de activitate scăzută:

Cele care provin din industrie sau cercetare și sunt contaminate.

  • Deșeuri radioactive de activitate medie:

Acestea fac parte din clasa intermediară, având diferite proveniențe.

  • Deșeuri radioactive de activitate mare:

Sunt rezultatul reprocesării combustibilului nuclear epuizat. Se găsesc în stare lichidă și sunt produse direct în cadrul reprocesării.

Lucruri importante, referitoare la deșeurile radioactive, pe care ar trebui să le știi

În rândurile ce urmează, poți descoperi câteva curiozități și informații interesante, legate de acest subiect:

  1. Toate formele de generare a electricității produc deșeuri radioactive;
  2. Deșeurile radioactive sun, de asemenea, rezultatul activităților militare, activităților din medicină, dar și rezultatul activității de cercetare;
  3. Oamenii de știință dețin informații cu privire la gestionarea deșeurilor radioactive de mai bine de jumătate de secol;
  4. Doar personalul instruit are acces la zonele cu activitate radioactive;
  5. Există peste 440 de centrale nucleare în întreaga lume, iar acestea produc trei tipuri de resturi nucleare, nivelul lor de radioactivitate fiind cuprins între scăzut și ridicat;
  6. Evoluția managementului deșeurilor radioactive este impresionantă, astfel că, nu reprezintă un pericol.

Despre noi

Suntem o companie privată fondată în anul 2016, iar de la înfiinţare, ne-am remarcat prin profesionalism, calitate şi performanţă în serviciile pe care le prestăm, şi anume: proiectare, investigaţii de teren şi elaborare de documentaţii şi studii în domeniile geotehnică, protecția mediului şi decontaminare pentru lucrări mari de infrastructură şi de explorare/exploatare de resurse naturale. Dacă ești în căutarea unui partener de încredere pentru elaborarea documentației necesare proiectelor tale, contactează-ne!